✔ Rask levering
✔ Utvidet returrett frem til 31/1
✔ Handle nå, betal senere
logo
FavoritterFavoritter
Rosa oktober
Møt Johanna
Brystkreft-kirurg ved Skaraborgs sykehus

Johanna, kan du fortelle litt om bakgrunnen din og hvordan du havnet innen brystkreftbehandling?

Jeg er 37 år, er gift, har tre barn og bor her i Skövde. Jeg er kirurg med delvis spesialisering innen bryst- og melanomkirurgi og delvis innen akuttkirurgi, så jeg er på begge avdelingene. Jeg trives veldig godt med jobben min, det er utrolig gøy.

Jeg er fra Gøteborg, men fikk en turnusstilling her på Skaraborgs Sjukhus. Jeg traff mannen min her, som også arbeider som lege på sykehuset, og vi bestemte oss for å bosette oss her. Jeg har alltid synes at kirurgi er spennende og her på SKAS har vi en utrolig koselig kirurgisk klinikk, så jeg takket ja til en ST-stilling her. Under LIS-stillingen ble jeg stadig mer interessert i brystbehandling.

Hva var det som lokket deg til brystkreftoperasjoner og onkoplastikk?

Jeg liker at brystkreftkirurgi kombinerer to viktige aspekter – vi fjerner kreften, men vi ønsker også at resultatet blir estetisk tilfredsstillende for pasienten. Tidligere så man ofte på brystoperasjoner som noe enkelt og det var ikke så nøye hvordan resultatet ble utseendemessig. Det innebar mange mindre bra resultater etter brystkreftoperasjoner. Men i dag vet vi at det er viktig at kvinner føler seg komfortable med kroppene sine også etter en kreftoperasjon. Innen onkoplastikk bruker vi teknikker som gjør at vi kan bevare formen på brystet og gjenskape et fint bryst, også etter at en del av det er fjernet. Det føles som en veldig meningsfull jobb, ettersom vi kan hjelpe kvinner med å overleve kreften sin og føle seg hele og fine igjen.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?

Arbeidsuken min består av både operasjonsdager og poliklinikk. Vi har to operasjonsdager i uken, der vi først og fremst opererer brystkreftpasienter, men også malignt melanom og en del andre hudkreftoperasjoner. En brystkreftoperasjon tar mellom en til en og en halv time, og vi gjør ofte 3 operasjoner per dag. De fleste av operasjonene våre er brystbevarende, noe som innebærer at vi fjerner svulsten og gjenoppretter brystet på en måte som ser så naturlig ut som mulig. Vi gjør også en vaktpostlymfeknute-biopsi, der vi undersøker den første lymfeknuten som mottar lymfevæske fra brystet. Det er viktig for å se om kreften har spredt seg til lymfeknutene. På tirsdager har vi MDK, der vi sammen med andre eksperter går gjennom hvert pasienttilfelle og bestemmer oss for neste steg i behandlingen. Foruten operasjoner og konferanser har vi poliklinikkdager for både nye pasienter og de som skal følges opp. Vi jobber alltid i team med sykepleierne for å gi pasientene best mulig støtte.

Hva er det mest givende ved å arbeide som kirurg?

Det jeg elsker med jobben min er kombinasjonen av planlagt behandling og akuttmedisin. Vi arbeider vanligvis med planlagte inngrep innen brystkirurgi, noe som gir oss tid til å planlegge og forberede oss grundig for hver pasient. Men jeg liker også den akutte siden av jobben, hvor man aldri helt vet hva som vil skje. Det er en spennende kombinasjon som gjør at hver dag er forskjellig. Det mest givende ved brystkirurgi er at vi faktisk gjør en forskjell for pasientene våre og at vi kan kurere de fleste av dem. Vi kan hjelpe dem ved å fjerne kreften og gjenskape brystene på en måte som får dem til å føle seg sterke og fornøyde med kroppen sin.

Hva ser du som den største utfordringen med arbeidet ditt?

Det er mange utfordringer ved å være brystkirurg. For meg handler det mye om å finne balansen mellom å utføre et så godt kirurgisk inngrep som mulig, samtidig som jeg må tenke på pasientens livskvalitet etterpå. Mange pasienter sier at de bare vil "fjerne alt", men vi må forklare at en brystbevarende operasjon kan være like bra eller bedre for deres overlevelse og livskvalitet. Det tøffeste med jobben er unge pasienter med små barn, fordi det treffer meg personlig, og de som kommer med en spredt sykdom, hvor vi virkelig ikke kan love at de blir friske, det er det vanskeligste.

Hvordan har behandlingen av brystkreft utviklet seg i løpet av årene du har vært kirurg og hva tror du om fremtiden?

I løpet av min tid som kirurg har jeg sett mange endringer innen behandling av brystkreft. En av de mest største endringene er at vi arbeider mye mer med brystbevarende inngrep og plastikkirurgiske teknikker. Vi har også blitt flinkere til å kombinere kirurgi med andre behandlinger, slik som cellegift og stråling, for å redusere behovet for store operasjoner. Jeg tror fremtiden innen brystkreftbehandling vil fokusere på mindre invasive inngrep og ha mer fokus på pasientens livskvalitet. Jeg håper også vi kan finne bedre måter for å bruke AI og teknologi til å forbedre diagnostisering og behandling. Det er en spennende tid å være kirurg og jeg ser frem til å være en del av utviklingen.

Hva vil du si til alle kvinner i forbindelse med Rosa Sløyfe-kampanjen?

Undersøk brystene dine regelmessig! Gjør det én gang i måneden, på samme tid i menstruasjonssyklusen hver måned. Et tips er å sette en påminnelse på mobilen for å huske det. Hvis du oppdager noe nytt eller unormalt, spesielt på det ene brystet, ikke nøl med å ringe legen og søke hjelp. Det er også viktig å gå til mammografiundersøkelser – det kan være avgjørende for tidlig oppdagelse og behandling.

Hva klarer du deg ikke uten i løpet av en arbeidsdag?

Støttestrømper! Jeg har det hele året, selv om sommeren, siden jeg står og går mye hele dagen. Jeg liker strømper med blomster og fine mønstre. Man har jo sin "standarduniform", så det eneste morsomme man har, er jo søte sko og strømper.

Kjøp riktig, kjøp rosa

For hvert solgte rosa produkt merket med rosa sløyfe-logoen donerer vi 15 kr til det viktige arbeidet med kreftforskning. Hjelp oss med å bidra til arbeidet med å bekjempe kreft! Pengene går til Svenska Cancerfonden.

Alle rosa produkter
Støttestrømper
Sko & Sandaler
Navneskilt
Arbeidstilbehør
Krus
Stetoskop
0 resultater

Du har sett 0 av 0 produkter

Relaterte artikler